PRIHODNJI KONCERTI

FLORALIA: koncert FB band in Mate Bekavac
    Ogledov:9708     A+ | a-

04.05.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Protokolarno-prireditvena dvoran sv. Frančiška

×

Cena: 10€ / 8€ / 0€

Projekt Floralia nastaja v sodelovanju s prijatelji glasbeniki iz cele Slovenije in ima zanimivo zgodovinsko ozadje: v koprskem muzeju namreč, stojita dva baročna kipa Zefir in Flora, deli italijanskega kiparja Pietra Baratte (1668–1729). Zefir je v grški mitologiji poosebljal blag veter. Bil je glasnik pomladi in lepega vremena. V rimski mitologiji se je imenoval Favonij. Flora je bila v rimski mitologiji boginja cvetja in pomladi, vedno upodobljena kot mlado, lepo dekle s šopkom cvetja v roki. Poročena je bila z bogom vetra Favonijem. Rimljani so Flori v čast vsako leto priredili večdnevni festival Floralia. Z glasbo in vinom so tako obeleževali obnovitev cikla življenja. 
Antični navdih je botroval zamisli, da bi v Kopru obudili dolgo pozabljeno rimsko tradicijo in koncert Floralia izvedli kot poklon pomladi in ljubezni in ga prepletli s poezijo in degustacijo različnih lokalnih vin. 
Floralia je torej zasnovan kot spomladanski koncert klasične glasbe, na katerem bi se z izborom programa dotaknili aktualnih tem (vojne grozote in podnebne spremembe).

Pri projektu sodelujejo člani zasedbe FB BANDA in Mate Bekavac – vsestranski glasbenik, svetovno uveljavljeni klarinetist, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, nagrajenec avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost (Würdigungpreis) in zmagovalec najpomembnejših glasbenih tekmovanj v svetu. 
Mate Bekavac svoje nastope vedno oblikuje kot glasbene dogodke z osebno noto, pri čemer vzpostavlja tesen stik z občinstvom. Okoli sebe je tokrat zbral podobno misleče, mednarodno priznane slovenske glasbenike in ustanovil nov ansambel - FB BANDO, ki se skozi umetnost tematsko loteva aktualnih vprašanj sveta. FB BANDA se tako z imenom kot z načinom igranja distancira od ustaljenega podajanja glasbene tvarine v Sloveniji. Z drznimi in svežimi interpretacijami tako podira meje že stokrat slišanega in poslušalca popelje v neznane vode.
 

Rek