PRIHODNJI KONCERTI

ODPADE Oktet Schubertiada
    Ogledov:27379     A+ | a-

Četrtek, 16 April 2020

Ura: 20:00

LOKACIJA: Pokrajinski muzej Koper

×

Cena: 12 €

Oktet Schubertina
Mojca Menoni Sikur, Jerica Kozole, Mateja Ratajc Kragelnik,
Martin Sikur, Grega Rus, Dušan Sodja, Blaž Ogrič, Paolo Calligaris

Od ​​​​leta 2012 godalni kvartet M.ARS združuje štiri glasbenike, diplomante slovenskih in tujih glasbenih akademij ter prejemnike številnih nagrad in priznanj. Združuje jih ljubezen do komorne glasbe, ki jo razumejo kot glasbeno sodelovanje enkratnih osebnosti, kjer ima vsak glasbenik enako odgovornost. Njihov repertoar zajema dela iz vseh stilnih obdobij. 

Violinistka Mojca Menoni Sikur je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu D. Bravničarja. Na isti akademiji je leta 2003 uspešno zaključila specialistični podiplomski študij. Svoje znanje je nadgrajevala pri P. Vernikovu na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru (Italija) in na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih (V. Snitil, C. Hutcap, I. Ozim, H. W. Meyer, D. Schwarzberg, L. Honda Rosenberg). Je prvonagrajenka tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije in dobitnica dveh študentskih Prešernovih nagrad. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa doma in v tujini. S pianistko Jernejo Grebenšek in violončelistom Martinom Sikurjem igra v Klavirskem triu Ars Musica, s katerim so se izpopolnjevali pri pianistu C. Chou-u iz Tria Parnassus na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Mojca Menoni Sikur je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. 

Jerica Kozole je pričela s poukom violine pri Suzani Drobila v Glasbeni šoli Krško. Šolanje je nadaljevala na srednji stopnji Glasbene šole Celje pod mentorstvom Alenke Firšt in nato na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Primoža Novšaka, pri katerem je leta 2017 zaključila magistrski študij. Udeležila se je več mojstrskih tečajev in seminarjev za violino pri profesorjih Igorju Ozimu, Wonji Kim, Helfriedu Fistru in drugih. V času študija na akademiji je bila članica več akademskih orkestrov. Med drugim je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo in članica Mednarodnega orkestra Ljubljana (LIO). Med leti 2015 in 2017 je na več turnejah po Evropi igrala v mladinskem orkestru Gustav Mahler Jugendorchester. Jerica Kozole je članica orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske Filharmonije. Od septembra 2017 igra prvo violino v godalnemu kvartetu Belebend, s katerim je izvedla že več pomembnih koncertov v Sloveniji.

Violistka Mateja Ratajc Kragelnik je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu M. Kosija. Študij je z odliko zaključila z Bartokovim koncertom za violo in orkester z Orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana. Znanje viole in komorne igre je nadgrajevala na številnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih (H. Fister, J. Kussmaul, A. Rossi, G. Hamann, W. Christ, A. Schumacenko, W.-S. Yang, M. Pressler in drugih). Je dobitnica številnih nagrad in priznanj. Kot solistka ali komorna glasbenica redno nastopa doma in v tujini. Mateja Ratajc je članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. 

Martin Sikur je violončelo študiral pri C. Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru pa pri E. Bronziju in G. Gnocchiju. Na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu je zaključil podiplomski študij iz komorne igre pri prof. C. Chou-u. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis, G. Gnocchi). Med leti 2001 in 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. S pianistko Jernejo Grebenšek in violinistko Mojco Menoni Sikur igra v Klavirskem triu Ars Musica. Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije. 

Grega Rus je začel igrati kontrabas pri petnajstih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Blažu Zupanu na nižji ter Iztoku Hrastniku in Janezu Avšiču na srednji stopnji. Šolanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Zoranu Markoviću in leta 2019 z odliko magistriral. Dodatno se je izpopolnjeval pri profesorjih kot so Slawomir Grenda, Martin Heinze, Dorin Marc, Wies de Boeve. Tekom študija se je udeležil več državnih (TEMSIG 2012, 2015) in mednarodnih (Svirel, Niš) tekmovanj ter vsakič prejel prvo nagrado. Je prejemnik Škerjančeve in študentske Prešernove nagrade. Kot solist je nastopil z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor. Igra v duu s sestro pianistko Nadjo Rus. Skupaj sta nastopila na koncertih Festivala Ljubljana, Festivala Lent in v okviru Glasbene mladine ljubljanske. Grega je član kvinteta kontrabasov Bass chorus in kvarteta kontrabasov Scaramelli bass quartet, s katerima nastopajo doma in v tujini. Udeležil se je treh turnej z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, s katerim je igral pod taktirko znanih dirigentov klasične glasbe kot so Daniel Harding, Philippe Jordan, Christoph Eschenbach, David Afkham in Lorenzo Viotti v  najprestižnejših dvoranah v Evropi. Z mladinskim orkestrom EUYO je nastopal na svetovni slovesnosti ob stoletnici konca 1. svetovne vojne v Parizu, kjer so izvedli Ravelov  Bolero pod taktirko Vasilija Petrenka. Od septembra 2018 igra kot namestnik vodje kontrabasov v orkestru Slovenske filharmonije.

Dušan Sodja izhaja iz glasbene družine. Prve glasbene korake je začel pri očetu flavtistu Lovru, kjer se je učil kljunasto flavto. Klarinet se je pričel učiti pri A. Zupanu, pri katerem je tudi diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Magistrski študij je zaključil na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri A. Brandhoferju, specialni študij komorne glasbe pa je končal na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri A. Spiriju. Kot solist je igral z mnogimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije, s Slovaškim komornim orkestrom Bohdana Warchala, Cappello Istropolitano, Celjskim godalnim orkestrom. Že od študentskih dni je strasten komorni glasbenik - tako je leta 1994 skupaj s pianistko Tatjano Kaučič ustanovil Duo Claripiano. Koncertirata po vsej Evropi in Ameriki, od Edinburgha, Stockholma, Berlina, Prage, Beograda, Leipziga do Madrida, Los Angelesa in Erevana. Za njiju so številni slovenski skladatelji napisali več kot 40 novih skladb, ki sta jih posnela za Radio Slovenija. Skupaj sta posnela pet zgoščenk: Legende iz leta 2000, za katero je kritik v BBC Music Magazine napisal: “Skozi ves recital sta oba izvajalca bleščeče nenarejena, kar kaže na njuno pristno strast do glasbe.” Plošča Romantic Claripiano z najlepšimi romantičnimi sonatami je bila pohvaljena z besedami: “Igra obeh interpretov je čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov, skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem, sta posledica izjemnega sodelovanja.” Njuna jubilejna plošča “20 Claripiano” je izšla leta 2014 v založbi ZKP RTV Slovenija. Najnovejša plošča “V objemu dvojine” je izšla avgusta 2017 pri ZKP in vsebuje koncertne skladbe slovenskih skladateljev, ki so jih napisali na slovenske ljudske motive. Sodja je zaposlen v orkestru Slovenske filharmonije in poučuje klarinet na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Od leta 2014 igra na klarinete nemškega izdelovalca Schwenk&Seggelke. 

Blaž Ogrič se je začel učiti francoski rog na Glasbeni šoli v Idriji pri Neži Gruden. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Primožu Zemljaku. Trenutno je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri Boštjanu Lipovšku.
Leta 2007 se je udeležil mednarodnega tekmovanja solistov in komornih skupin v Beogradu in prejel prvo nagrado. Na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Primorske v Kopru (2008) je prejel zlato priznanje, posebno nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo v kategoriji in posebno nagrado za najvišje doseženo število točk v kategoriji. Na tekmovanju TEMSIG (2011) je prejel prvo nagrado in zlato priznanje. Na 42. tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (2013) je kot član Kvarteta rogov KGBL prejel zlato plaketo. V Varaždinu je na mednarodnem tekmovanju leta 2015 v najvišji kategoriji osvojil prvo mesto. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih profesorjih: Radovanu Vladkoviću, Johannesu Hiterholzerju, Luizu Carlosu Garcii, Dale Clevenger, Will Sanders. Igral je z odličnimi dirigenti: Nevillom Marrinerjem, Philippe Jordanom,Daniel Hardingom, Christoph Eschenbachom in mnogimi drugimi. Leta 2019 je kot solist nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV in orkestrom Mariborske Opere. Že kot dijak je redno igral v naših simfoničnih orkestrih. Danes sodeluje z različnimi orkestri tako doma kot v tujini (Camerata Salzburg, Zadarski komorni orkestar, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka). Je dobitnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju šole. Udeležil se je že štirih turnej z znanim mednarodnim mladinskim orkestrom Gustav Mahler Jugendorkester, v katerem je po večini igral prvi rog.

Paolo Calligaris je splošno in glasbeno izobrazbo pridobil v rodni Italiji. Iz fagota je diplomiral pri Stefanu Canutiju v Castelfrancu Venetu. Izpopolnjeval se je pri Vincenzu Menghiniju, Marcu Costantiniju in Ovidiu Danziju. Od leta 1992 živi in deluje v Sloveniji, najprej kot prvi fagotist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 1997 pa kot prvi fagotist Orkestra Slovenske filharmonije. V Pihalnem kvintetu Slowind igra od leta 1995. Leta 2017 je na njegovo pobudo nastal Ensemble 1781, sestav, ki se ukvarja z glasbo starih mojstrov in poustvarja zven takratnega glasbenega sveta na avtentičnih inštrumentih. V njem igra dulcian ter baročni in klasicistični fagot. Redno sodeluje s priznanimi orkestri kot so komorni orkestri iz Mantove, Padove, Lozane in Camerata Bern. Fagot in komorno glasbo je poučeval na glasbenem konservatoriju v Celovcu, uči pa tudi kot gostujoči profesor na državnem konservatoriju v Vidmu in na mednarodnih poletnih glasbenih tečajih v Sloveniji in tujini. Najmlajše fagotiste pa uči na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani. 


 

Rek