PRIHODNJI KONCERTI

ODPADE Rezidenčni ansambel DPG, solist Denys Masliuk, klavir
    Ogledov:27389     A+ | a-

Četrtek, 19 Marec 2020

Ura: 20:00

LOKACIJA: Pokrajinski muzej Koper

×

Cena: 12 €

Rezidenčni ansambel DPG, solist Denys Masliuk, klavir

Denys Masliuk, ukrajinski pianist je osnove klavirja dobil v domovini. Že zgodaj so prepoznali njegov talent, zato je šolanje nadaljeval na Državnem Glasbenem liceju pri Akademiji za glasbo v Minsku, za tem pa na Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji. Med študijem je kot solist večkrat nastopil z Državnim simfoničnim orkestrom Belorusije in Državnim simfoničnim orkestrom Ukrajine. V ta čas sodijo tudi njegovi prvi opaznejši mednarodni tekmovalni uspehi: 
2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Irina Zwetajeva« v Belorusiji, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju »Balis Dvarionas« v Litvi in 2. mesto na mednarodnem tekmovanju »Vladimir Krajnev« v Ukrajini. Leta 1996 je prejel štipendijo republike Belorusije za izjemne dosežke na glasbenem področju. Slednji so mu odprli vrata na Hochschule für Musik »Hanns Eisler« v Berlinu. V tem obdobju je imel več odmevnih koncertov na festivalih v Berlinu, Stuttgartu, Lindau, Herrenchiemseeju, Bad Worishofnu, Leipzigu, Potsdamu, Münchnu … Leta 2005 je zmagal še na dveh mednarodnih tekmovanjih in sicer junija na tekmovanju »Marco Fortini« v Bologni in decembra na tekmovanju »San Nicola di Bari« v Bariju v Italiji. Zmagi na obeh tekmovanjih sta mu prinesli pogodbe za koncertne sezone v Italiji. Februarja 2009 je osvojil 3. mesto na mednarodnem tekmovanju »Aleksander Scriabin« v Grosettu v Italiji. Bil je povabljen v žirijo na mednarodno glasbeno tekmovanje  "PietroArgento" in mednarodno pianistično tekmovanje "San Nicola di Bari" v Italiji. Večkrat je bil član strokovnih žirij različnih tekmovanj: leta 2017 na mednarodnem tekmovanju »Tomaž Holmar« v Malborghettu v Italiji, leta 2009 na Regijskem tekmovanju pianistov ZPGŠ v Vrhniki, leta 2010 na Regijskem tekmovanju TEMSIG v Novi Gorici, leta 2019 pa je bil predsednik žirije na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig.
S svojo bleščečo virtuoznostjo, poglobljeno interpretacijo in močno individualnostjo navdušuje publiko v Sloveniji in tujini, o čemer pričajo tudi številne odlične recenzije. Koncertiral je v Italiji, Nemčiji, Ukrajini, na Poljskem, v Belorusiji, na Hrvaškem, na Nizozemskem, na Tajskem ... V Sloveniji se je predstavil že na vseh večjih koncertnih odrih: Slovenska filharmonija Ljubljana, Cankarjev dom Ljubljana, Kulturni dom Nova Gorica, Kosovelov dom Sežana, SNG Maribor … Njegove recitale je posnela RTV Slovenija. Veliko svojega časa Denys Masliuk posveča tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti svojega inštrumenta in praviloma so to navdušujoči dodatki na njegovih koncertih klasičnega klavirskega repertoarja. Denys Masliuk je od leta 2004 dalje profesor klavirja na umetniški gimnaziji v Kopru. Njegovi številni učenci so nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje in izkušnje posreduje mlajšim generacijam na poletnih šolah, seminarjih in masterclassih.

Rezidenčni ansambel DPG je komorna godalna skupina, ki združuje glasbenike, ki poučujejo na glasbenih šolah in delujejo na celotni primorski regiji. Po uspešnih koncertih preteklih sezon z domačim kantavtorjem Rudijem Bučarjem, z violinistom Žigom Brankom in saksofonistom Vaskom Atanasovskim, člani ansambla nadaljujejo skupno umetniško rast tudi v letošnji sezoni. Delovanje ansambla prav gotovo lahko še dodatno obogati kulturno dogajanje na Obali. Ansambel je nastal na pobudo Žige Cerarja, dolgoletnega violinista Slovenske filharmonije, danes pa učitelja na Glasbeni šoli Koper in Gimnaziji Koper. 

Rek