PRIHODNJI KONCERTI

8. koncert: Osrednji koncert ob 60. obletnici DPG
    Ogledov:26283     A+ | a-

24.10.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana sv. Frančiška

×







PROGRAM
Nekaj misli ob 60. obletnici društva  (Tatjana Jercog in Janja Lešnik)
Projekcija arhivskih posnetkov in fotografij (Mirko Orlač in Vanja Gregorič) ter projekcija utemeljitev prejema nagrade "Velika plakate MOK"

Koncert:
M. Mihevc: Cingalini 

A. Piazzolla: Štirje letni časi
                      solistka, violina Nika Toškan

 
Rezidenčni ansambel DPG je komorna godalna skupina, ki je nastala v okviru Društva prijateljev glasbe z namenom, da bi obogatili glasbeno ponudbo društva. Združuje glasbenike, ki poučujejo na glasbenih šolah ali profesionalno delujejo v slovenskih orkestrih. Da bi bila ponudba čimbolj raznolika in tako privabili različno občinstvo, je ansambel sodeloval z umetniki poznanih na različnih prireditvenih odrih, to so: kantavtor Rudi Bučar, violinist Žiga Brank, saksofonist Vasko Atanasovski idr. Ustanovitelj in umetniški vodja ansambla je violinist in pedagog Žiga Cerar.  Za to priložnost so člani ansambla povabili k sodelovanju mlado violinistko Niko Toškan.

Nika Toškan (1997, Kubed pri Kopru) je začela igrati violino pri treh letih pod vodstvom mentorice Cristine Verità. V Glasbeni šoli Koper je bila njena mentorica Tinkara Marinac, na Umentniški gimaziji Koper pa profesor Bogomir Petrač. Od desetega leta dalje se je redno izpopolnjevala v Portogruaru v Italiji (Scuola di perfezionamento musicale, Masterclass internazionale) pri svetovno priznanem virtuozu Ilyi Grubertu, ki je še danes njen redni profesor na akademiji Conservatorium van Amsterdam na Nizozemskem. Tekmuje od osmega leta dalje na državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih je osvojila več prvih nagrad. Med drugimi je aprila 2014 je na mednarodnem tekmovanju Svirel dobila zlato priznanje in posebno nagrado: nastop s sinfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Naslednjega leta je na Svirelu prejela zlato priznanje in dve posebni nagradi: solistični nastop s Simfoničnim orkestrom Domžale – Kamnik aprila 2016 in mesto suplentke v orkestru Slovenske Filharmonije. Poleti 2015 je kot solistka prvič nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije na Piranskih glasbenih večerih in od takrat z njimi redno sodeluje. Od leta 2018 je redna članica amsterdamskega komornega ansambla The String Soloists pod vodstvom nizozemske virtuozinje Lise Jacobs, s katerim redno nastopa tako na Nizozemski kot v Evropi. Je dobitnica Haslove štipendije, ki ji jo je Umetniška gimnazija Koper podelila ob zaključku šolanja. Redno prejema Zoisovo štipendijo za nadarjene študente. Večkrat je snemala za Radio Koper. Igra na beneško violino izdelovalca Sgarabotto iz zgodnjega 20. stoletja, ki jo amsterdamski konservatorij posodi najboljšim študentom v času študija.

Člani ansambla: 
I. violine: Žiga Cerar, Petra Jurič Pavšič, Špela Tavčar, Mojca Korenčan; 
II. violine: Bogomir Petrač, Katja Dadič. Mihaela Peca; 
Violi:  Polona Praček, Ina Lorbek; 
Violončela: Igor Švarc, Polona Repše
Kontrabas: Štefan Švagelj.
 

Rek