PRIHODNJI KONCERTI

Koncert ob 70. obletnici GŠ Izola: Sorarmonica duo - Simona Perme in Vladimir Hrovat
    Ogledov:56893     A+ | a-

20.10.2022

Ura: 19:00

LOKACIJA: Dvorana Glasbene šole Izola

×

Po mnogih desetletjih bo v prelestnem intimnem ambientu dvorane palače Besenghi ponovno zaigral Vladimir Hrovat, nekdanji učenec Glasbene šole Izola, ki jo je v štiriletnem obdobju ravnateljevanja temeljito na noge postavil njegov oče Rajmund. Takrat se je Vladimir učil igranja na violino in klavir, a tokrat se bo predstavil v sodelovanju z izjemno soustvarjalko Simono Perme, s katero bosta kot koncertna ustna harmonikarja nastopila v Sorarmonica Duu.
Sorarmonica je bil sprva koncertni oktet ustnih harmonik osnovan leta 2013, Vladimir Hrovat in Simona Perme pa sta kot vodje samostojnega društva popeljala ansambel na uspešna gostovanja in tekmovanja z osvojenimi številnimi nagradami po Evropi in celo na daljni Tajvan. Po postopnem zmanjševanju sestava zdaj delujeta kot duo, ki je prav v času sicer splošnih nevšečnosti s Covidom19 uspel doseči izjemne uspehe na svetovni ravni, pristal tudi v veliki ameriški knjigi o »na svetu najboljših od najboljših in najznamenitejših moških in ženskah, itd.« in je kot potrditev svojega igranja izdal tudi edinstveni CD album, ki je obenem še zelo lep Simonin oblikovalski izdelek, pospremile so ga izjemne kritike z raznih koncev zemeljske oble, govorijo pa o »čudežu«, »zakladu«, »duhovnem resetiranju«, itd. …, ko ob igranju skladb iz zakladnice velikih mojstrovin ves čas le z dvema ustnima harmonikama tudi pri simfoničnih skladbah imajo poslušalci vtis, da nič ne manjka. Velja omeniti tudi Concerto S, ki ga je Vladimir posvetil Simoni ob njeni okrogli obletnici, posnela sta ga s Simfoniki RTV SLO, ob živi krstni izvedbi pa je kritika zapisala, da »sta izvajalca s to prav posebno poslastico prinesla nebeško vzdušje v dvorano«. Poleg igranja v duu ustnih harmonik je njuno sodelovanje prav tako imenitno pri soustvarjanju sodobne klasične vokalne in vokalno-inštrumentalne glasbe ob njeni poeziji in njegovih skladateljskih prijemih.
Simona Perme je po profesiji magistra znanosti s področja nizkih gradenj, njeni prvi glasbeni koraki pa so bili ob učenju igranja klavirja v glasbeni šoli v njenem rojstnem Kranju. Ustna harmonika je prišla na vrsto mnogo pozneje, a zato mnogo intenzivneje in učinkoviteje: v okviru igranja najprej v ženskem kvartetu Maske, potem izstopajoče v prej omenjenem oktetu, zlasti pa sedaj v zasedbi dua.
Vladimir Hrovat, profesionalni akademski glasbenik, ki se z glasbo ukvarja že od svojega petega leta starosti, kot violinist prejemnik študentovske Prešernove nagrade za recital med podiplomskim študijem in dolgoletni član Simfonikov RTV SLO, je sicer uspešen multi-inštrumentalist (akordeon, klavir, mandolina, tenor banjo, bas kitara, itd.) in skladatelj s široko paleto večkrat nagrajenih skladb za različne zasedbe ti. resne glasbe. Lastnik osmih CD albumov je predvsem v obdobju zadnjih nekaj let najbolj aktiven na področju ustne harmonike, ki jo promovira predvsem kot klasično glasbilo enakovredno ostalim in ima za sabo lepo bero koncertov in snemanj s priznanimi glasbeniki in orkestri.

SPORED
Nicolò Paganini – FANFARE / XIV. violinski Capriccio
Antonio Vivaldi – LARGO / iz Zime – Štirje letni časi
Wolfgang Amadé Mozart – DIVERTIMENTO in C / 1. st. , K 439b
César Franck – PANIS ANGELICUS
Edward Elgar – SALUT D'AMOUR / Op. 12
Antonín Dvořák – HUMORESKA / Op. 101, br. 7
Grigoraş Dinicu – HORA STACCATO
Béla Bartók – ROMUNSKI LJUDSKI PLESI
Johann Strauss ml. – NA LEPI MODRI DONAVI / Op. 314
Nikolaj Rimski-Korzakov – ČMRLJEV LET
Astor Piazzolla – OBLIVION
Barclay Allen – CUMANÀ
 

Rek