PRIHODNJI KONCERTI

KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA RTV SLOVENIJA Ob letu V. Lovca bo izvedena skladba Koprska simfonija
    Ogledov:17152     A+ | a-

09.09.2022

Ura: 20:00

LOKACIJA: GLEDALIŠČE KOPER

×

Cena: 15 EUR

V petek, 9. septembra 2022 bo v Gledališču Koper koncert Simfoničnega orekstra RTV Slovenija.
Društvo prijateljev glasbe in Imago Sloveniae s podporo Mestne občine Koper, ZKD MO Koper in Ministrstva za kulturo prireja ta koncert ob 100. obletnici rojstva V. Lovca in 330. obletnici rojstva Guiseppeja Tartinija.

VSTOPNICE: lahko kupite uro pred koncertom.
CENA: 15€ / otroci do 18. leta prost vstop


Simfonični orkester RTV Slovenija
Dirigenta: Ana Erčulj in Davorin Mori
Solisti:
Nika Gorič, sopran
Sara Briški Cirman – Raiven, mezzosopran
Maja Horvat, violina


PROGRAM
- Marjan Kozina (1907-1966), Na svoji zemlji 
- Vladimir Lovec (1922–1992), Koprska simfonija 
- Giuseppe Tartini (1692–1770), Vražji trilček
Solistka: Maja Horvat
- Giuseppe Verdi (1813–1901), Uvertura k operi Moč usode 
- Giacomo Puccini (1858–1924), arija Quando m’en vo iz opere La Bohème
Solistka: Nika Gorič
- Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Ah guarda, sorella, duet Fiordiligi in Dorabelle  iz opere Così fan tutte
Solistki: Nika Gorič in Sara Briški Cirman
- Gioachino Rossini (1792–1868), Cruda sorte! Amor tiranno, arija Isabelle iz opere Italijanka v Alžiru 
Solistka: Sara Briški Cirman
- Léo Delibes (1836–1891), Cvetlični duet iz opere Lakmé
Solistki: Nika Gorič, Sara Briški Cirman
- Pietro Mascagni (1863–1945), intermezzo iz opere Cavalleria rusticana


O Nastopajočih:
Simfonični orkester RTV Slovenija že krepko vstopa v sedmo desetletje svojega delovanja in vsa leta od ustanovitve ga krasita glasbena odličnost in vrhunska poustvarjalnost. Novembra 2019 se je orkester kot prvi slovenski profesionalni simfonični orkester sploh, z velikim uspehom predstavil na turneji v Latinski Ameriki. Pod taktirko Raoula Grüneisa in s slovitim violončelistom Mišo Majskim so koncertirali v veličastnih koncertnih dvoranah v Lini, Buenos Airesu in Sao Paulu. Uspehi in predvsem izjemna kakovost orkestra niso ostali neopaženi niti pri nekaterih velikanih popularne klasične glasbe, tenoristih Joséju Carrerasu, Placidu Domingu in Andrei Bocelliju ter duu 2Cellos, ki so si za spremljevalni orkester na koncertih v Sloveniji in bližnjih državah izbrali prav Simfonični orkester RTV Slovenija. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb prejel številna visoka priznanja. Svojo umetniško pot z orkestrom, z letošnjim letom, na mestu šefa dirigenta prevzema odlični bolgarsko-ameriški dirigent Rossen Milanov.

Nika Gorič, sopran – je z odliko diplomirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pri profesorjih Lillian Watson in Jonathanu Pappu. Z najvišjo možno oceno je končala magisterij, julija 2017 pa je z najvišjimi ocenami zaključila umetniški doktorat iz opernega petja. Ob tem je prejela najprestižnejše priznanje te ugledne londonske akademije, in sicer kraljičino nagrado kot študentka leta. Je turi prejemnica laskavega naziva »Associate of the Royal Academy of Music«, ki ga omenjena institucija podeljuje najuspešnejšim bivšim študentom.

Sara Briški Cirman, mezzosopran – Pevka in harfistka je po uspešno zaključenem Konservatoriju za glasbo in balet Maribor (smer harfa pri prof. Daliborju Bernatoviču, džezovsko petje pri Ani Bezjak in solopetje pri prof. Leoni Bašovič in Tini Bohak) vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani (smer solopetje – opera), kjer je leta 2018 diplomirala v razredu prof. Alenke Dernač Bunta, maja 2021 pa je v Cankarjevem domu odpela glavno vlogo Agrippine v istoimenski operi G. F. Haendla in s tem zaključila magistrski študij solopetja pri prof. Piji Brodnik. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. Januarja 2021 je bila finalistka na mednarodnem tekmovanju opernega petja v Barceloni, Tenor Vinas. Je prejemnica štipendije opernega festivala v Pragi, Opernfest Prague, v okviru katerega je sodelovala s priznanimi dirigenti, orkestrom in umetniki s Češke. Na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC 2020 je prejela prvo nagrado in tretje mesto. Aktivna je tudi v popularni glasbi, kjer se podpisuje kot avtorica besedil in glasbe večine svojih skladb, ki jih izvaja pod umetniškim imenom Raiven. Za album Magenta je leta 2018 prejela Zlato piščal, strokovno glasbeno nagrado za dosežke na področju slovenske popularne glasbe.

Maja Horvat, violina – Izjemno nadarjena glasbenica zaključuje študij na prestižni Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je opravila sprejemne izpite z najboljšimi ocenami med vsemi sodelujočimi kandidati. Zmagovalka tekmovanja TEMSIG in Mednarodnega tekmovanja Tartini je prejela tudi drugo nagrado na tekmovanju Grand Prize Virtuoso 2016 v Londonu, leta 2018 dosegla 3. mesto in posebno nagrado na Mednarodnem tekmovanju Karol Szymanowski in bila nagrajena z nagrado Emily Anderson za leto 2019/20, ki jo podeljuje Kraljeva filharmonična družba. Kot solistka je med drugim nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije in Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, Komornim orkestrom Mendelssohn, Simfoničnim orkestrom Nacionalnega poljskega radia ter Mladinskim simfoničnim orkestrom Leibniza).

 

Rek