PRIHODNJI KONCERTI

Pihalni kvintet Levante
    Ogledov:412262     A+ | a-

12.05.2022

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper

×

Pihalni kvintet Levante sestavljajo člani Simfoničnega orekstra Slovenske filharmonije:
Matej Grahek (1974, Trbovlje) je od leta 1997 solo flavtist Slovenske filharmonije. Na Konservatoriju za glasbo je profesor od leta 1999, leto dni pozneje pa je postal docent tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 2017 je tam izredni profesor. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu profesorja Fedje Rupla, dve leti pa se je izpopolnjeval na salzburškem Mozarteumu v razredu svetovno priznane flavtistke Irene Grafenauer. V času študija in srednje šole je prejel 5 prvih nagrad na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije in tedanje Jugoslavije, leta 2001 pa je bil finalist tekmovanja EBU v Bratislavi. Kot soustanovitelj pihalnega kvinteta ArtVento se je leta 2006 z njim uvrstil med osem najboljših kvintetov na mednarodnem tekmovanju ARD v Munchnu.  Do sedaj je kot solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije igral pod taktirko svetovno priznanih dirigentov kot so: Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Serge Baudo, Charles Dutoit idr. Solistično nastopa z orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi orkestri, veliko pozornosti namenja tudi jazzu s solo projekti z Big Bandom RTV Slovenija in je soustanovitelj pihalnega kvinteta Artvento. V zadnjem obdobju je z orkestrom Slovenske filharmonije na abonmajski ciklih izvedel koncerta Jeana Riviera ter Andrea Joliveja. Solistično in v komornih skupinah je do sedaj nastopal v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, na Češkem, Poljskem, Nizozemskem, v Španiji, na Madžarskem, Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji, Albaniji, na Japonskem, v Omanu, Čilu, Argentini in ZDA. Sodeloval je pri desetih glasbenih albumih, pri petih od teh gre za Grahkove  solo projekte. Leta 2000 je za zgoščenko Opus di Jazz izdano pri ZKP RTV Slovenija prejel nagrado Zlati petelin v kategoriji komorna glasba. Solistični projekt Night Birds je z Big Bandom RTV Slovenija izdal pri ZKP leta 2003. Zgoščenko s Slovensko filharmonijo (posneti so koncerti Rousea, Arnolda in Lazarja) je izdal leta 2005. Pri Društvu slovenskih skladateljev je leta 2007 izšla zgoščenka z novitetami, napisanimi za pihalni trio Slovenske filharmonije (Grahek-Kotar-Mitev). Za največjo hrvaško založbo Aquarius Records je leta 2008 izdal zgoščenko s hrvaškim kitaristom Tvrtkom Sarićem. Istega leta je izšla tudi zgoščenka pihalnega kvinteta ArtVento za nemško založbo Whoopee Records. V letu 2013 je pod okriljem založbe ZKP RTV Slovenija izdal Mozartove kvartete za flavto in godalni trio. Sodeloval je še pri avtorskih zgoščenkah Iva Petriča, Vita Žuraja, Lojzeta Krajnčana ter Aleša Rendle. Za hobi je Grahek ustanovil “Chicharito Jazz Quartet”, v katerem igra s prekaljenimi jazzovskimi mački kot so Jaka Pucihar, Aleš Avbelj in Aleš Rendla.
V času pandemije Covid-19 je napisal knjigo Dnevnik malega glasbenika na velikem oceanu, izdano pri založbi Primus, kjer opisuje svoje jadranje čez Atlantik v letu 2019.

Dušan Sodja izhaja iz glasbene družine. Prve glasbene korake je začel pri očetu flavtistu Lovru, kjer se je učil kljunasto flavto. Klarinet se je pričel učiti pri Alojzu Zupanu, pri katerem je tudi diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Magistrski študij je zaključil na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri Aloisu Brandhoferju, specialni študij komorne glasbe pa je končal na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri Anthonyju Spiriju. Kot solist je igral z mnogimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije, s Slovaškim komornim orkestrom Bohdana Warchala, Cappello Istropolitano, Celjskim godalnim orkestrom in drugimi. V času študija je bil član Pihalnega kvinteta AG, deset let pa je koncertiral s Slovenskim kvartetom klarinetov. Že od študentskih dni je strasten komorni glasbenik - tako je leta 1994 s pianistko Tatjano Kaučič ustanovil Duo Claripiano. Koncertirata po vsej Evropi in Ameriki, od Edinburgha, Stockholma, Berlina, Prage, Beograda, Leipziga do Madrida, Los Angelesa, Erevana in Kitajske. Za njiju so številni slovenski skladatelji  napisali več kot 40 novih skladb, ki sta jih posnela za Radio Slovenija. Dušan Sodja se od leta 2011 udeležuje Mednarodnega srečanja klarinetistov “ClarinetFest” (Los Angeles, Assisi, Madrid, Florida, Ostende). V letih 2006-2017 je bil mentor za klarinet na OrkesterKampu. Na poletni šoli v Termah Zreče sodeluje od leta 2013. Zaposlen je v orkestru Slovenske filharmonije in poučuje klarinet na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Od leta 2014 igra na klarinete nemškega izdelovalca Schwenk&Seggelke.

Matej Šarc, rojen 1965 v Ljubljani, študij oboe je začel pri Božu Rogelji na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa se izpopolnjeval pri Heinzu Holligerju na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, Nemčija. Bil je prvi oboist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Freiburškega filharmoničnega orkestra. Kot solist in komorni glasbenik koncertira po Evropi, Avstraliji, Kitajski, Mongoliji, Japonski in obeh Amerikah. Za vrsto evropskih radijskih postaj je posnel številna komorna in solistična dela za oboo. Njegovi posnetki so izšli pri slovenskih in svetovnih založbah. Od leta 1994 je član orkestra Slovenske filharmonije in pihalnega kvinteta Slowind, s katerim je med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada. Oboo poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter na mojstrskih tečajih doma in na tujem. Dvajset let se je posvečal organizaciji in izvedbi komornega koncertnega cikla Festival Slowind, na katerem je s člani istoimenskega pihalnega kvinteta muziciral z vrhunskimi umetniki, kakršni so Alexander Lonquich, Christiane Iven, Heinz Holliger, Arvid Engegård, Robert Aitken, Ursula Oppens, Matthias Pintscher in drugi. V njegovi umetniški dejavnosti zavzema posebno mesto sodobna glasba. Premierno je izvedel ogromno število novitet slovenskih in tujih skladateljev, posvečal pa se je tudi  baročni glasbi in njeni vlogi v današnjem času.

Rogist Jože Rošer se je rodil leta 1989 v Slovenj Gradcu. Nižjo glasbeno šolo je obiskoval v Slovenj Gradcu pri profesorju Martinu Šmonu. Izobraževanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Velenju v razredu profesorja Roberta Prednika, ki jo je z maturo uspešno zaključil. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred izrednega profesorja Boštjana Lipovška. To je z diplomo s pohvalo leta 2012 zaključil. Leto kasneje je bil sprejet na magistrski študij na Mozarteum Salzburg v razred profesorja Radovana Vlatkovića. Med študijem je v okviru Erasmus izmenjave študiral na Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu v razredu Ericha Penzla in Christiana Lamperta. Udeležil se je šestih Tekmovanj mladih glasbenikov Slovenije, kjer je prejel drugi nagradi in srebrni plaketi (2002, 2005), leta 2008 in 2011 zlato plaketo in prvo nagrado, v letu 2010 in 2013 pa zlato plaketo in prvo nagrado s kvartetom rogov in trobilnim kvintetom Contrast. Leta 2009 je prejel študentsko Prešernovo nagrado s trobilnim ansamblom Akademije za glasbo, leta 2010 pa prav tako študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Concertina Larsa Erika Larssona s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Med leti študija je izvedel oba Straussova koncerta: prvega s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugega s Slovensko filharmonijo. Je dejaven komorni glasbenik, kot član mednarodnega pihalnega kvinteta Spirito in mednarodne trobilne zasedbe Worldbrass. S trobilnim kvintetom Contrast so zmagovalci nacionalnega tekmovanja (TEMSIG 2013) in tudi pomembnih mednarodnih tekmovanj- Svirel 2014 in Jan Koetsier, Munich 2014. Izobraževal se je na mojstrskih tečajih pri različnih profesorjih: Stefan Dohr, Radek Baborak, Johannes Hinterholzer, Luiz Garcia, Jacques Zoon, Markus Bruggaier, Georg Pohle idr… Sodeloval je s številnimi orkestri: Londonski simfonični orkester (LSO), orkester Frankfurtskega radia, Göteborgs Symfoniker, Avstralski komorni orkester, Simfonični orkester Zahodne Avstralije (WASO), Klangforum Wien, komorni orkester Ludwig, Evropski mladinski orkester, Young Euro Classic, Simfonični orkester RTV Slovenija, Zagrebška filharmonija… Jože je solo hornist Slovenske filharmonije, hkrati pa opravlja delo docenta na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Miha Petkovšek se je začel učiti fagot na GŠ Vrhnika pri prof. Milanu Švaganu. Leta 1999 se je vpisal na SGBŠ Ljubljana k istemu profesorju.
Študij je nadaljeval na akademiji za glasbo v Ljubljani. Od leta 2003 je član orkestra Slovenske filharmonije. V času šolanja se je udeležil večih tekmovanj, na katerih je osvojil tri 1. nagrade. Udeležil se je tudi različnih seminarjev za fagot, komorno glasbo in orkestersko igro. Redno sodeluje z orkestrom SNG Maribor, SNG Opera Ljubljana in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Sodeluje tudi na raznih festivalih kot so Festival Maribor, Featival Slowind,  Trame sonore Mantova....






Program:
Uroš Krek: Episodi concertanti

Paul Hindemith: Kammermusik für funf Bläser (Komorna glasba za pihalni kvintet)
  I Lustig
  II Walzer
  III Ruhig und einfach
  IV Schnele viertel
  V Sehr lebhaft

Vladimir Lovec: Partita za pihalni kvintet
  1. Allegro con brio
  2. Lento espressivo
  3. Vivace

Jacques Ibert: Trois pièces brèves (Tri kratke sklabe)
  1. Allegro
  2. Andante
  3. Assez lent - Allegro scherzando

Malcom Arnold: Three shanties
  1. Allegro con brio
  2. Allegreto semplice
  3. Allegro vivace

 

Rek