PRIHODNJI KONCERTI

GRANDE - 1. koncert: Policijski orkester
    Ogledov:173830     A+ | a-

19.11.2022

Ura: 19:00

LOKACIJA: Avditorij Portorož

×

Policijski orkester je bil ustanovljen poleti 1948 zaradi potreb in prizadevanj takratne slovenske vlade in tudi posameznikov, da bi Slovenija imela reprezentativni pihalni orkester za igranje na praznovanjih, proslavah, obletnicah, promenadnih in celovečernih koncertih ...
Godba je nenehno rasla, tako številčno kakor kakovostno, in kmalu prerasla v simfonični pihalni orkester, ki danes šteje 54 članov. Z delom vseh članov orkestra in  drugih delavcev slovenske policije ter njegovih privržencev sta nastala bogata tradicija in sloves policijskega orkestra kot vrhunske pihalne sestave doma in v tujini.
V skladu z namenom ustanovitve in razvojem je po osamosvojitvi samoumevno nastala obveznost sodelovanja orkestra na državnih protokolarnih prireditvah, zato ga je slovenska vlada 24. februarja 1994 imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije.

Poleg državnih protokolarnih obveznosti prireja koncerte in nastopa za policijo in Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije. S svojim delovanjem povezuje slovensko policijo in slovenske državljane, sodeluje s kulturnimi ustanovami doma in v tujini s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, solisti in zbori.
Glasbeni izbor orkestra sestavljajo dela klasične, filmske, zabavne glasbe do jazza, odlomki iz oper in baletov, kantate in musicali, priredbe popevk in še bi lahko naštevali.
Z umetniško rastjo orkestra raste tudi število del slovenskih skladateljev, ki so se odzvali vabilu orkestra, da zanj napišejo skladbe. Med njimi so Bojan Adamič, Vinko Štrucl, Blaž Arnič, Radovan Gobec, Jože Privšek, Dane Škerl, Pavel Šivic, Marjan Gabrijelčič, Jani Golob, Emil Glavnik, Lojze Krajnčan, Jaka Pucihar in drugi.



 

Rek