PRIHODNJI KONCERTI

FLORALIA: koncert FB BANDA in Mate Bekavac
    Ogledov:128188     A+ | a-

04.05.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Protokolarno-prireditvena dvoran sv. Frančiška

×

Cena: 10€ / 8€





Projekt Floralia nastaja v sodelovanju s prijatelji glasbeniki iz cele Slovenije in ima zanimivo zgodovinsko ozadje: v koprskem muzeju namreč, stojita dva baročna kipa Zefir in Flora, deli italijanskega kiparja Pietra Baratte (1668–1729). Zefir je v grški mitologiji poosebljal blag veter. Bil je glasnik pomladi in lepega vremena. V rimski mitologiji se je imenoval Favonij. Flora je bila v rimski mitologiji boginja cvetja in pomladi, vedno upodobljena kot mlado, lepo dekle s šopkom cvetja v roki. Poročena je bila z bogom vetra Favonijem. Rimljani so Flori v čast vsako leto priredili večdnevni festival Floralia. Z glasbo so tako obeleževali obnovitev cikla življenja. 
Antični navdih je botroval zamisli, da bi v Kopru obudili dolgo pozabljeno rimsko tradicijo in koncert Floralia izvedli kot poklon pomladi in ljubezni. 
Floralia je torej zasnovan kot spomladanski koncert klasične glasbe, na katerem bi se z izborom programa dotaknili aktualnih tem (vojne grozote in podnebne spremembe).

Pri projektu sodelujejo člani zasedbe FB BANDA in Mate Bekavac – vsestranski glasbenik, svetovno uveljavljeni klarinetist, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, nagrajenec avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost (Würdigungpreis) in zmagovalec najpomembnejših glasbenih tekmovanj v svetu. 
Mate Bekavac svoje nastope vedno oblikuje kot glasbene dogodke z osebno noto, pri čemer vzpostavlja tesen stik z občinstvom. Okoli sebe je tokrat zbral podobno misleče, mednarodno priznane slovenske glasbenike in ustanovil nov ansambel - FB BANDO, ki se skozi umetnost tematsko loteva aktualnih vprašanj sveta. FB BANDA se tako z imenom kot z načinom igranja distancira od ustaljenega podajanja glasbene tvarine v Sloveniji. Z drznimi in svežimi interpretacijami tako podira meje že stokrat slišanega in poslušalca popelje v neznane vode.

Program:
Antonio Vivaldi: Nevihta - Presto iz Koncerta za violino št. 2, RV 315, Poletje iz Štirih letnih časov

Johann Sebastian Bach: Sinfonia. Adagio assai iz Kantate  Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, BWV 12

Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio in fuga v c-molu,  K. 546

Johann Sebastian Bach: Mein Jesu, BWV 478

Felix Mendelssohn: Simfonija za godala št. 13 v c-molu
Grave – Allegro molto

.in ....

Mate Bekavac - umetniško vodstvo in klarinet
Will Hagen - violina

FB BANDA
violine
Uroš Bičanin
Marijana Gregorič
Mojca Jerman
Barbara Kolbl
Jerica Kozole
Mojca Menoni Sikur
Mirjam Šolar
Nina Pirc
Matija Udovič
viole
Manca Kosmač
Mateja Ratajc Kragelnik
Gea Volfand Pantner
violončela
Jošt Kosmač
Martin Sikur
kontrabas
Janez Krevel

Rek