PRIHODNJI KONCERTI

Monika Babič, oboa in godalni kvartet Accadémia
    Ogledov:136661     A+ | a-

Četrtek, 25 Marec 2021

Ura: 20:00

LOKACIJA: izvedba v živo / live streaming

×

Premiera
Monika Babič, oboa
in Godalni kvartet Accadémia


Godalni_kvartet_Accademia.jpg
 


Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-17991):
Kvartet v F duru KV 370
                 Allegro
                 Adagio
                 Rondo. Allegro

Benjamin Britten (1913-1976):
Phantasy Quartet, Op.2
za oboo, violino, violo in violončelo

Anton Webern (1883-1945):
Langsamer Satz
za godalni kvartet

Bernhard Henrik Crussell (1775-1838):
Divertimento v C-duru Op.9
za oboo in godalni kvartet

Monika Babič je solista oboistka Orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor .
Študirala je pri profesorju oboistu Emanuelu Abbühlu na Visoki Soli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Mannheimu (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst di Mannheim), pred tem pa magistrirala s posebno pohvalo Summa cum laude tudi na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu profesorja Mateja Sarca.
Zelo je predana orkestrski in komorni igri, v različnih sestavih rada koncertira doma in v tujini. Večkrat sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija inOrkestrom Slovenske filharmonije , s katerim se je predstavila že tudi kot solistka, v izvedbi Koncerta za oboo in orkester Richarda Straussa. Zanjo je bila, s strani Akademije za glasbo, nagrajena s študentsko Prešernovo nagrado.
Je večkratna prejemnica zlate plakete na tekmovanjih TEMSIG in dobitnica nagrad tudi na tekmovanjih v tujini. Redno se izobražuje na glasbenih festivalih pri mednarodno priznanih glasbenikih oboistih, med katerimi ji posebno čast predstavlja Maurice Bourgue.
V veliko veselje ji je delo z mladimi, letos je bila že drugič mentorica Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra.

Godalni kvartet Accadémia - v zasedbi Mojca Fortin (violina), Beti Bratina (violina), Gea Pantner Volfand (viola) in Zoran Bičanin (violončelo) - je začel z delom v razredu red. prof. Tomaža Lorenza jeseni 2009.
Februarja leta 2010 so izvedli prvi celovečerni koncert in od takrat redno nastopajo tako doma kot v tujini ( Hrvaška, Madžarska, Italija, Norveška, Srbija, Švica). Kvartet je leta 2010 uspešno zastopal ljubljansko Akademijo za glasbo v okviru »Slovenskega meseca« na Madžarskem s koncertoma v Budimpešti in Bekescsabi. Igrali so v okvirju Glasbene mladine Ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Echos Festivala, Festivala Bled, Festivala Lent ter italijanske Fundacije Sv. Cecilija.
Sodelovali so z večimi klasičnimi solisti ter tudi s poljskim jazz saksofonistom Grzechem Piotrowskim ob predsedovanju Poljske Evropski uniji. V norveškem Berlevågu so leta 2011 sodelovali pri izvedbi opere »Heksehammeren« skladatelja Ragnarja Rassmusena. Marca 2017 so v abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma z newyorško plesno skupino Bill T. Jones/ Arnie Zane Dance Company v Gallusovi dvorani z velikim uspehom izvedli dela Schuberta in Ravela.
So zmagovalci (2015) in tretjenagrajenci (2012) tekmovanja »Primož Ramovš«. Bili so finalisti tekmovanja »Amici della Musica« v Udinah ter polfinalisti mednarodnega tekmovanja Festivala Bled.
Izpopolnjevali so se na seminarjih Tria di Parma, Wen-Sinn Yanga, Mileta Kosija, Ane Čumačenko, Nore Chastain in drugih. Študij komorne glasbe so nadaljevali tudi na Univerzi za glasbo in umetnost v Grazu pri slovitem Carmina kvartetu. So prejemniki študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo Ljubljana.
 

Rek