PRIHODNJI KONCERTI

AMABILE 3. koncert: Studio 8.1 - Maj Brinovec - Kontrasti
    Ogledov:119914     A+ | a-

13.04.2023

Ura: 19:30

LOKACIJA: Dvorana Pokrajinskega muzeja Koper

×

Cena: 10€ / 8€ / 0€

Program:
J. S. Bach: Partita za flavto v a-molu, BWV 1013
M. Brinovec: mokrocveteče rož’ce a
C. P. E. Bach: Sonata za flavto v a-molu, Wq. 132
L. P. Ašič: Sprehod v jesenskem gaju
J. S. Bach: Preludij in fuga v c-molu iz Dobro uglašeni klavir II, WTK 871 N. Poljanec: Zeleni Jurij

Nastopajoči:
Maj Brinovec – sopranski saksofon (1, 2)
Hana Žvagen – flavta (3, 4)
Tinkara Zupan – akordeon (5, 6)



Studio 8.1 je ustvarjalni teritorij, koncertni cikel, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih kodov ter snovanje novih ustvarjalnih celic ter deluje kot generacijski most in zbirno mesto skupnosti.
Ustvarjalci se seznanjajo s širšim mentalnim in fizičnim prostorom, v katerem nastaja glasbeni dogodek, svoje zamisli pa preverjajo v stalnem dialogu z drugimi deležniki. Ustvarjalec tako postane tudi sam svoj kurator. Prav to omogoča, da so lahko posamezni dogodki premišljeni izven danih koncertnih okvirov in sledijo samogeneracijski logiki, tesno povezani z energijo, znanjem in sposobnostmi celotne koncertne skupnosti.
Kurator prihajajoče edicije je violinist Maj Brinovec, eden izmed dveh ustvarjalcev v rezidenci in kuratorjev cikla Studio 8.1 v letu 2023.

O programu koncerta:
Pričujoči koncert je posvečen kontrastom, kot sta staro proti novem in arhaično proti modernem. Nastop solističnega glasbila vključuje izvedbo novejšega dela, ki mu kot uvod služi starejša skladba baročnega sloga. Pri izvedbi starejšega dela bo moč opaziti rahlo nerodnost pri izvedbi na sodobno glasbilo (gre namreč za času nastanka dela neznano zvočno estetiko), sledila pa mu bo tako imenovano izvedbeno pravilno zastavljena skladba novejšega časa, namenjena inštrumentu, zapisanemu na programu. S postavljanjem starejšega dela ob bok novemu je jasno zastavljena smernica razvoja kompozicijskega načina in skupaj s prej omenjenimi izvedbenimi značilnostmi celostno zaokroži vsako točko.
Avtor besedila: Maj Brinovec




Koncertni cikel Studio 8.1 je program Inštituta .abeceda sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
 

Rek