PRIHODNJI KONCERTI

THERESIA OECHESTRA
    Ogledov:196644     A+ | a-

07.05.2022

Ura: 19:30

LOKACIJA: KONCERTNA DVORANA GŠ KOPER

×

Franz Krommer (1759-1831)
               Partita P4:30 v B-duru


Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
(prir. Johann Nepomuk Wendt)
Die Entführung aus dem Serail K 384,
1.Ouvertura
2.Hier soll ich dich den sehen
3.Ich gehe, doch rate ich dir
4.Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln
5.Wenn der Freude Tränen fliessen
6.Ha, wie ich will triumphieren
7.Welche Wonne, welche Lust.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Oktet v Es-duru op. 103

Izvajalci
Oboe: Laura Hoeven (Avstrija), Paulina Gómez Ortega (Kolumbija)
Rogovi: Claudia Pallaver (Italija), Jonathan Van der Beek (Belgio)
Fagoti: Luís Tasso Athayde Santos (Avstralija), Angel Alvarez (Kuba)
Klarineti: Franziska Hoffmann (Nemčija), Simon Pibal (Avstrija)
Mentor: Alfredo Bernardini

Pihalni ansambel Theresia sestavljajo najboljši člani istoimenskega orkestra, ki so svoje znanje izpopolnjevali v sklopu mojstrskih tečajev, ki jih prireja orkester. Ansambel deluje projektno in pri pripravah sodelujejo priznani izvajalci in glasbeniki.  Repertoar, ki ga člani orkestra poglabljajo, zaobjema originalne skladbe za pihalni ansambel, predvsem iz časa dunajske klasike, skladateljev kot so: Mozart, Haydn, Rosetti, Krommer idr. Vodje tega projekta dajejo oelika pozornost na poglabljanje strokovno-glasbenih znanj, vendar tudi na uspostavljanju medčloveških odnosov, ki so v ansamblu bistvenega pomena za dober rezultat pri skupnem muziciranju.
Orchestra Theresia je mednarodni mladinski ansambel in deluje hvala podpori programa Creative Europe. Ustanovljena je bila leta 2012 na pobudo nekaterih mecenov, ki so verjeli v pomembnost takih pobud. Ansambel združuje mlade glasbenike, stare do 28. let, ki so se šolali na prestižnih glasbenih šolah v Evropi in jim nudi edinstveno priložnost pridobivanja umetniško-koncertnih izkušenj.
Ansambel je projekt fundacije ICONS ki je bila ustanovljena leta 2016 v Lodiju, podpira izobraževalne tečaje z dodeljevanjem pomembnih štipendij ter skrbi za organizacijo delovanja ansambla. ICONS upravljata soustanovitelja, Mario Martinoli in Elena Gaboardi, podpira pa ju 5 dirigentov in nad 40 strokovnjakov, ki pokrivajo različna organizacijska in umetniška področja.

Alfredo Bernardini (Rim 1961) se je leta 1981 preselil na Nizozemsko, kjer se je poglabljal v študij baročne oboe in stare glasbe z mentorji, kot sta Bruce Haynes e Ku Ebbinge. Leta 1987 je diplomiral na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Kot solist se je predstavil v koncertnih dvoranah po celi Evropi, Ameriki, Rusiji, Kanadi, na Japonske, Kitajskem, v Izraelu, Južni Ameriki in Avstraliji.  Večkrat je sodeloval z baročnim ansambli in orkestri, kot so:  Hesperion XX, Le Concert des Nations, La Petite Bande, Das Freiburger Barockorchester, The English Concert, Bach Collegium Japan, The Amsterdam Baroque Orchestra, Balthasar Neumann Ensemble. Leta 1989 je, z bratoma Paolom in Albertom Grazzijem, ustanovil ansambel Zefiro v katerem imajo glavno vlogo pihala. Posnel je nad 100 zgoščenk in njegovi posnetki so bili večkrat nagrajeni. Naj omenimo nagrado Cannes Classic Award 1995 za izvedbo Vivaldijevih koncertov ter priznanje Diapason d’or za izvedbo Händlove skadbe Royal Firework Music z ansamblom Zefiro.

 

Rek