PRIHODNJI KONCERTI

Koncert Ansambla flavt F. Rupel
    Ogledov:21131     A+ | a-

30.09.2023

Ura: 18:00

LOKACIJA: Pokrajinski muzej Koper

×

PROGRAM:
David Bruce (*1970): Pirates of Aegean
Gustav Mahler (1860 – 1911): Simfonija št. 1, (prir. CM)
Tema iz 3. stavka
Blaž Pucihar (*1977): Lunina čarobna flavtica-Lunina pesem
ORKESTER FLAVT JUNIOR

Georges Bizet (1838 – 1875): Preludij iz opere Carmen, (prir. P. McGarr)
Howard Blake (*1938): Walking in the Air (The Snowman), (prir. K. Stare) 
Blaž Pucihar (*1977): Lunina čarobna flavtica
Jazz za želvo, Lunina vrnitev
ORKESTER FLAVT

Črt Sojar Voglar (*1976): INTRADA II.
Aldo Kumar (*1954): ISTRSKA SUITA (prir. A. Zupan)
Pesante - Animato - Cantando/Vilota - Na 3, na 2, na 4 - Festoso
Anže Rozman (*1989): PRELEPA ZGODBA
Blaž Pucihar (*1977): IN GAMBA!
ANSAMBEL FLAVT FEDJA RUPEL

O IZVAJALCIH:
Orkester flavt Junior in Orkester flavt Glasbene šole Koper
Po lanskoletni pozitivni izkušnji in navdušujočem odzivu mladih flavtistov na igranje v Orkestru flavt Glasbene šole Koper, v katerem so sodelovali učenci od 3. do 8. razreda flavte in dijakinje flavte Umetniške gimnazije Koper, smo se učiteljice flavte odločile, da bomo mladim flavtistom tudi v letošnjem letu omogočile tako enkratno izkušnjo skupnega muziciranja.
V Orkestru flavt Junior v tem šolskem letu sodelujejo učenci do petega razreda flavte. Starejši Orkester flavt sestavljajo učenci in učenke od 6. do 8. razreda flavte ter dijakinje flavte Umetniške Gimnazije Koper.
Igranje v orkestru flavt je za mlade flavtiste neprecenljiva izkušnja, ki navdihuje, daje občutek pripadnosti, dodatno prispeva k razvoju glasbenih sposobnosti, bogati zvočno širino komornega muziciranja in omogoča neprecenljivo sodelovanje pri skupnem glasbenem izražanju.

Orkester flavt Junior Glasbene šole Koper
Špela Nemarnik, Maša Pižent, Linda Škrlj, Teja Poljak, Noa Silvestro, Veronika Zupančič, Loreni Dobrin Turk, Majna Kvasič, Maša Marchesan, Petra Gorela, Eva Grizonič in Lučka Ercigoj.
Orkester flavt Glasbene šole Koper
Manca Fajdiga (pikolo), Jana Ilić, Tinkara Jerebica, Ema Purgar, Lara Šramel, Kristin Primožič, Valentina Pahor, Enej Gržančić, Anja Škvarč, Luka Tekavec Božovič, Uroš Markovič, Andreja Nared in Lara Rupnik.
Mentorice: Erika Arko, Tanja Jarc, Jelena Pešić, Olga Sosič in Alenka Zupan.

ANSAMBEL FLAVT FEDJA RUPEL
Ana KAVČIČ PUCIHAR, Renata PENEZIĆ, Karolina ŠANTL ZUPAN, Alenka ZUPAN, Matjaž DEBELJAK*, Matej GRAHEK, Matej ZUPAN pikolo, flavta, altovska flavta, basovska flavta
Ansambel flavt, poimenovan po Fedji Ruplu, je bil ustanovljen v čast izjemnemu profesorju flavte in priznanemu glasbeniku, ki je v svetu glasbe pustil neizbrisen pečat. Fedja Rupel ni bil le odličen glasbenik, temveč tudi mentor in vzornik mnogim mladim flavtistkam in flavtistom. S svojim bogatim znanjem, strastjo do glasbe in predanim delom je vzgojil številne odlične flavtiste. Njegovo dediščino in vpliv na glasbeno skupnost je še danes moč čutiti. V tem ansamblu, sestavljenem iz njegovih diplomantk in diplomantov, ne izvajajo le glasbe, temveč tudi nadaljujejo njegovo glasbeno misijo navdihovanja naslednjim generacijam flavtistov. Skozi njihovo glasbo živi njegovo umetniško in pedagoško poslanstvo, ki ga je z veliko strastjo gojil skozi vse svoje življenje.

O PROGRMU
Črt Sojar Voglar v svoj skladateljski opus pogosto uvršča dela za flavto, solistična in komorna. Intrada II., slovesna instrumentalna skladba, za ansambel flavt iz leta 2013, je kot mnoga druga kratka dela zelo intenzivna vsebinsko izpovedna skladba. Razgiban in menjajoč metrum, bogata harmonska struktura in prepletajoča melodijska linija dajejo skladbi živost in poslušalca skozi široko zvočno paleto raznolikega flavtnega tona popeljejo do odločnega zaključka.

Istrska ljudska glasba je v številnih partiturah slovenskega skladatelja Alda Kumarja pustila močne sledi. Istrska suita (1986-87) je bila najprej napisana za mešani pevski zbor ter leto kasneje za godalni orkester. V petih stavkih združuje ljudske pesmi »Ki će moju travu kosit«, »Kad san bio ja mladić«, »Villotta« in »Dajte, dajte«. Raznoliko ritmično in melodijsko prepletanje ustvarja razpoloženjsko pestrost od skrivnostnega, otožnega, vedrega, pa vse do igrivo-zabavnega in nam tako pričara bogato istrsko zvočno barvitost.

Prelepa zgodba slovenskega skladatelja Anžeta Rozmana, ki zelo uspešno piše predvsem filmsko glasbo, je muzikalno razgibano enostavčno delo za ansambel flavt z mehkimi in sanjavo impresionističnimi toni ter plesnimi ritmi. Skozi skladbo se večkrat izmenjujejo tempo in metrične postavitve, kar je značilno za Rozmanov edinstven in prepoznaven slog. Skladba je bila napisana in krstno izvedena 2013, na 2. Evropskem pikolističnem festivalu na Jezerskem.

Skladba In gamba! slovenskega skladatelja in pianista Blaža Puciharja je bila napisana leta 2022, v spomin na pokojnega legendarnega profesorja flavte Fedjo Rupla. V zadnjih letih profesorjevega poučevanja na Akademiji za glasbo je bil Blaž njegov umetniški sodelavec in skupaj sta stkala odlično poklicno, pa tudi osebno sodelovanje. Virtuozna in mestoma zamišljena skladba upodablja mnoge barvite zgodbe, ki jih je profesor pripovedoval svojim študentom. Hudomušni naslov pa naslednjim generacijam prenaša spomin na enega največjih komplimentov, ki jih je profesor izrekel svojim študentom, kadar so bili v odlični flavtistični formi: Danes si pa res »In gamba!«.

Rek